·   · 2604 Giriş
  •  · 238 arkadaş

Akut proliferatif glomerülonefrit

Akut proliferatif (poststreptokoksik/postenfeksiyöz) glomerülonefrit (PSGN), bazı bakteriyel infeksiyonlarda, canlı etkenlerin antijenleriyle bunlara karşı üretilen antikorların tepkimesiyle oluşan immun komplekslerin (antijen-antikor kompleksleri) glomerül kapiller yumaklarında birikmesinden kaynaklanan bir immün kompleks hastalığıdır. Nefritik sendrom niteliğindeki tablo, faringeal veya kutanöz streptokok infeksiyonundan 1-4 hafta sonra ortaya çıkar (başkaca infeksiyonlar da etkili olabilir); bakteriyel endokarditlerin önemli komplikasyonlarından biridir. Özellikle A grubu β-hemolitik streptokokların belirli suşları (tip 1, 4 ve 12) nefritojeniktir ve olasılıkla belirli katyonik proteinlerin ekspresyonuyla ilişkilidir. Anti-streptokok antikor (ASO) titreleri yükselir ve serum kompleman C3 konsantrasyonları azalır (hipokomplemantemi). Çocukların % 95'inden fazlası hızla iyileşir; % 1'inde hızla ilerleyen bir hastalık geliştirir. %4'ünde ise süreç kronikleşir; kronik böbrek yetmezliğine ilerler. Yetişkinlerin yalnızca % 60'ı hızla iyileşir; geri kalanında ise hızla ilerleyerek kronik böbrek yetmezliğiyle sonlanır.

Morfolojik incelemeler

  • Işık mikroskopu: Mezangiumda nötrofil infiltrasyonunun yanı sıra endotelyal, mezangial ve epitelyal hücre proliferasyonlarına bağlı olan hücre artışının saptandığı, tüm glomerülleri etkileyen bir diffüz glolmerülonefrit tablosu izlenir. 

         storage.php?o=bx_glossary_files&f=myxeh3mcklvzcctbrwetz7reaq5bg6xz.jpg

  • İmmunofloresan mikroskopi: Mezangiumda ve glomerül bazal membranlarında (GBM) granüler nitelikte IgG, IgM ve C3 birikimini görülür.

         storage.php?o=bx_glossary_files&f=maxzutw9bnp6qmtz5nmlhcpyggbvjsyj.jpg

  • Elektron mikroskopu: Glomerül kapiller yumaklarının bazal membranlarında subepitelyal yerleşmiş immun kompleks kümeleşmeleri saptanır. 

        storage.php?o=bx_glossary_files&f=6emrvhmntjxhmqci4f3zawyr32eji3zh.jpg

11 0 0 0 0 0
  • 145
  • +

Hekim.Net

Close