·   · 165 Makale / Blog
  •  · 238 arkadaş

Yangı Hücreleri

Yangıya katılan hücrelerin büyük bölümü mononükleer fagosit sistemi’nden gelir [mononükleer fagosit sistemi, 20.yy başlarında Aschoff tarafından tanımlanan retiküloendotelyal sistemin (RES) 1972 yılında güncelleştirilmiş nitelemesidir].

Mononükleer fagosit sistemi oluşturan elemanlar (RES elemanları): karaciğer, kemik iliği, dalaktan gelen myeloid seri kökenli hücreler, doku makrofajları (lenfoid doku makrofajları, mikroglia, Kupffer hücreleri, Langerhans hücreleri, kan ve lenf sinüslerini döşeyen makrofajlar).

Yangı ortamındaki hücreler birbirlerini etkileyerek özgün tepkilerin oluşmasını sağlarlar. Bağışıklık sistemine özgü hücrelerin tümü kemik iliğindeki pluripotent kök hücrelerden kökenlidir. Bağışıklık sisteminin yangı, aşırıduyarlık reaksiyonları, vb tepkilerinde etkin olan 2 önemli hücre grubu vardır;



Yangısal tepkilere katılan hücrelerin büyük bölümü, kemik iliğindeki Lenfoid seri ve Myeloid seri kök hücrelerinden gelişir:

  • Lenfoid seri kök hücrelerinin gelişimi olgun lenfositlerin (T-lenfositleri, B-lenfositleri, NK-hücreler) oluşmasıyla tamamlanır.
  • Myeloid seri kök hücrelerinden hem lökositler (monositler, polimorf çekirdekli lökositler) hem de lökosit-dışı hücreler (dendritik hücreler, doku makrofajları, mast hücreleri) gelişir.


İnfeksiyon hastalıklarındaki yangı hücreleri: Etkenin türüne ve organizmanın tepkisine göre, farklı infeksiyon hastalıkarında farklı yangısal hücre tepkisi saptanır.

4 0 0 0 0 0
  • 1258
  • +

Yukarıdaki metin sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve yazarın aktardığı görüşleri içermektedir, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Hekim.Net® hekimler, diş hekimleri, veteriner hekimler ve bu mesleklerin öğrencilerine özel tam işlevli ve ücretsiz bir sosyal medya ve bilgi paylaşım portalıdır. Meslektaşlarımızdan biriyseniz bu linke tıklayarak  kayıt sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hekim.Net

Close