·   · 16 Giriş
  •  · 367 arkadaş

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı, çocukluk çağında en sık karşılaşılan damar iltihaplarından birisidir. Genellikle 2 yaş ile 7 yaş arasındaki çocukları tutar. Çocuklarda öncelikle sebebi bilinmeyen bir ateş başlar. Bu ateş yaklaşık 39 derece civarındadır. Ateş düşürücü, soğuk uygulama, çocuğu soğuk su ile yıkama gibi işlemlere rağmen ateş düşmez. Aynı zamanda çocuğun dilinde ve ağzında ÇİLEK benzeri lekelenmeler, boynun bir tarafında büyüyen lenf bezleri, gözlerinde kızarıklık ve konjuktivit, kol ve bacakların sırt tarafında kırmızı renkte yaygın dökülmeler ve el ve ayak sırtında ödem ve şişlikler gözlenir.

Eğer çocuk tüm müdahalelere rağmen ateşi düşmüyorsa derhal hastaneye gidilmelidir. Çünkü Kawasaki hastalığının esas korkulan sonucu yaklaşık %25 çocukta görülen KALP DAMARLARI TUTULUMU yani koroner damarların iltihabıdır. Bu iltihap olduğu zaman ÇOCUKTA KALP KRİZİ gözlenebilir ki zaten çocukluk çağında görülen kalp krizinin en sık nedeni KAWASAKİ hastalığıdır. Aynı zamanda çocuğun kalp damarlarında zayıflık ve bunun sonucunda da damarlarda BALONLAŞMA yani ANEVRİZMA  gözlenebilir. Bu anevrizmalar kendiliğinden yırtılıp ölüme kadar gidebileceği gibi, içinde pıhtı oluşup tekrarlayan kalp krizlerine yol açabilir.

Çocuk hastaneye gittiği zaman yoğun ASPİRİN ve IMMUNGLOBLULİN tedavisi alır ve hastalık geçmeye başlar. Buna rağmen kalpte anevrizmalar gelişmiş ise kalp ameliyatı gereksinimi olabilmektedir.

Bu hastalığın nedeni genellikle VİRÜSLER dir. Son zamanlarda KORONA virüsü de nedenler arasına katılmıştır.

Tedavisiz ortalama 12 gün süren ateş ve akut inflamasyon bulguları ile kendi kendine sınırlanan bir hastalıktır. Ancak kalp damarlarında anevrizma, kalbin kasılma gücünde  azalma, kalp yetmezliği, kalp krizi, kalbin ritminde bozulma ve damarlarda tıkanıklık gibi önemli derecede ciddi sorunlara yol açan bir hastalıktır

4 0 1 0 0 0
  • 322
  • +

Hekim.Net

Close